İnsansız Hava Aracı (İHA0-İHA1) Ticari Pilot Eğitimleri

İnsansız Hava Aracı (İHA0-İHA1) Ticari Pilot Eğitimleri

İnsansız Hava Araçları (İHA) Hakkında Genel Bilgiler

İnsansız Hava Araçları (İHA) ya da günümüzdeki genel adıyla Drone’lar gelecekte günlük yaşamın bir parçası haline geleceği öngörülmektedir. Aşağıda belirtilen örnek kullanım alanlarının çok çeşitliliği, geniş bir ekonomik potansiyele sahip yeni bir endüstri oluşturmaktadır. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde İHA sistemlerinin ekonomiye büyük bir katkı yapacağı ve yüksek oranda doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayacağı öngörülmektedir:

• Arama Kurtarma
• Atmosfer Araştırması
• Jeolojik Araştırmalar
• Hava Durumu Tahmini
• Havadan Görüntüleme
• Yangınla Mücadele
• Deprem Ve Volkan Gözleme
• Geniş Bant İletişimi
• Cep Telefonu İletişimi
• Yol Trafiği İzleme Ve Kontrol
• Orman Yangını Tespiti
• Çevre Durumu İzleme
• Arazi Haritalama Vb

İHA-0 ve İHA-1 Nedir?
İHA sistemleri dünya genelinde farklı kriterlere göre sınıflara ayrılmaktadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) İHA sistemlerini Azami Kalkış Ağırlıkları referans alarak dört sınıfa ayırmaktadır:

1. İHA-0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dâhil) – 4kg aralığında olan İHA’lar,

2. İHA-1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA’lar,

3. İHA-2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg (dâhil) – 150 kg aralığında olan İHA’lar,

4. İHA-3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dâhil) ve daha fazla olan İHA’lar

İHA0 ve İHA1 kategorisindeki hava araçlarını ticari amaçla kullanacak pilotlar, Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş Uçuş Eğitim Organizasyonları tarafından verilen eğitimleri tamamlayarak, ilgili sertifikaya sahip olması gerekliliği SHT-İHA talimatında belirtilmektedir. Peki ticari ve hobi amaçlı kullanım arasındaki fark nedir.

SHT-İHA talimatında meskun mahal, kalabalık veya çok kalabalık bölgelerde, yapılacak her türlü uçuşlarda 10 iş günü öncesinden Uçuş İzni alınması gerekliliği belirtilmektedir. Uçuş izni almak için de temel havacılık bilgilerinin yanı sıra yasakları ve kuralları bildiğinizi gösteren İHA pilot ehliyetine sahip olmanız gerekmektedir. Bu nedenle İHA Pilot eğitimleri önemlidir. Bu eğitimi alan pilotların aşağıdaki kazanımları elde etmesi amaçlanmaktadır:

• İHA Pilotaj eğitimi ile birlikte İHA kullanıcılarının profesyonel yaşamda mesleki gelişmelerini desteklemek,

• İHA ile yürütülecek uçuş operasyonları için gerekli olan resmi İHA Pilotu Sertifikası (Ehliyeti)’ne sahip olmak,

• İHA ile ilgili teorik ve pratik eğitimler ile temel havacılık bilgilerine sahip olmak,

• Bir İHA-0 ve İHA-1 kategorideki İHA uçuş operasyonu sırasında gereklilikler ve süreç hakkında bilgi sahibi olmak,

• Uçuş Simülatörü ve İHA’lar ile yapılacak pratik uygulamalar ile katılımcılara İHA uçuş deneyimi kazanılmasını sağlamak vb.

Modül           Saat
İHA0 İHA1
İHA Tanıtım 1 2
Havacılık Kuralları 2 3
Hava Aracı, Uçuş Dinamiği ve Uçuş Prensipleri 2 4
Genel Meteoroloji Bilgisi 1 2
Hava Trafik Kontrol (ATC) Usulleri ve Havacılık Frezyolojisi 1 2
Uçuş Operasyonu 2 4
Kumanda Edilebilir Sistemler 1 2
İtki Sistemleri 1 2
Aviyonik Sistemler 1 3
Kontrol, Bakım ve Onarım (Teorik+Uygulama) 1+1 2+2
Uçuş Eğitimi (Uygulama) 2 4
Toplam 16 32

Herkese açık (SHT-İHA talimatına göre İHA-0 sınıfı pilotlar en az 12 yaşında ve İHA-1 sınıfı pilotlar en az 15 yaşında olmalıdır)
18 yaşından küçük katılmcılar noterden velileri tarafından muvafakkatname almaları gerekmektedir.

Kapsam ve Yasal Dayanak

İHA0 ve İHA1 pilot adaylarına yönelik eğitimler SHGM tarafından 22 Şubat 2016 tarihinde yayımlanan “İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı (SHT-İHA)” hükümleri ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 29/06/2021 tarih ve 14 sayılı kararı temel alınarak verilmektedir.
Detaylı bilgiye https://iha.shgm.gov.tr/ adresinden ulaşılabilir.

Eğitim İçin Gerekli Belgeler

1. Vesikalık fotoğraf (1 adet)
2. Kimlik fotokopisi (İHA eğitimi amacıyla verilmiştir notu düşülebilir.)
3. Adli Sicil Kaydı (E-Devlet üzerinden alınabilir.) // 18 Yaşından küçükler noterden veli muvaffakatnamesi almaları gerekmektedir
4. İkametgah (Yerleşim Yeri Belgesi – E-Devlet üzerinden alınabilir.)
5. Ödeme dekontu (Kredi kartı ödemelerinde gerekli değildir.)
6. Sağlık Raporu (B Sınıfı Ehliyet Sürücüsü olur raporu/EK-7)

Eğitimleri başarı ile tamamlayan katılımcılara Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı, ömür boyu geçerli İHA-0 veya İHA-1 Ticari Pilot Sertifikası tanzim edilecektir.

İHA-1 Ticari Pilot Eğitimi sırasında Hava Trafik Kontrol (ATC) Usulleri ve Havacılık Frezyolojisi dersini alanlara Temel Radyo Haberleşme Eğitim Sertifikası tanzim edilecektir.

Banka Hesabına Havale/EFT // Ödeme yapılırken açıklama kısmına Adınız, Soyadınız ve almak istediğiniz eğitimi (İHA-0 veya İHA-1 Eğitimi) açıklama kısmına yazmanız gerekmektedir.
Tüm kartlara tek çekim yoluyla kredi kartı mail order ödemesi yapılabilir.

SHGM’nin yetkili eğitim kurumu olan ESOGÜSEM tarafından gerçekleştirilen İHA Ticari Pilot Eğitimlerinde derslere katılım zorunludur
Eğitimler, yüz yüze gerçekleştirilecek olup dersler teorik ve uygulamalı olarak yürütülecektir.
İHA Ticari Pilot Sertifikasına hak kazanabilmek için derslerin tümüne devam koşulunu sağlamanın yanında teorik derslerle ilgili yapılacak yazılı sınavda ve uygulamalı derslerde başarılı olma şartı aranmaktadır.

Örgün Eğitim

32 Saat (İHA-1) / 16 Saat (İHA-0) Saat

Eğitim Gün ve Saatleri

İHA-1 (Nisan-2024)