Uygulamalı Budama Tekniği Eğitimi Sertifika Programı

Uygulamalı Budama Tekniği Eğitimi Sertifika Programı

Uygulamalı Budama Tekniği Eğitimi, Meyve yetiştiriciliğinde kültürel işlemler içerisinde önemli bir yere sahip olan budama konusu, verim ve kaliteyi birinci derecede etkilediği için ağaçlar üzerinde doğru ve teknik olarak uygulanması gereken bir işlemdir. Elma, armut, şeftali, kiraz, vişne, erik, kaysı, badem ve ceviz gibi meyve ağaçlarında hem teorik hem de uygulamalı olarak bu alana ilgi duyan kişilere (üretici, teknik personel, öğrenci vb.) en son teknikleri de içerecek şekilde budamayı öğretmektir. Katılımcı, eğitim programı sonunda gördüğü tüm teknikleri ağaç üzerinde bizzat kendisi uygulayabilir düzeyde olacaktır.

Uygulamalı budama tekniği eğitimi içeriği aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır

1. Budama nedir? Sanat mı ? Teknik mi ?
2. Budama nasıl öğrenilir ?
3. Budamanın fizyolojik esasları
4. Budama tekniğinin temel kuralları
5. Budama zamanının belirlenmesi, Kış ve yaz dönemi budamaları
6. Budamada ağaçların vegetatif ve generatif dengesi nasıl kurulur ve korunur?
7. Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde (elma, armut, ayva) meyve dallarının tanıtımı ve budama teknikleri
8. Geleneksel terbiye sistemlerinin (goble, pramit, doruk dallı ve değişik doruk dallı) oluşturulması, budanması ve fidanlara uygulanması
9. Bodur elma bahçelerinde super spindle, slender spindle, vertical axe ve hytec terbiye sistemlerinin analizi ve uygulaması
10. Sert çekirdekli meyvelerde (kiraz, vişne, şeftali, kaysı) meyve dallarının tanıtımı ve budama teknikleri
11. Kirazlara uygulanan modern terbiye sistemleri
12. Ceviz ağaçları budanır mı? Budanırsa ceviz çeşitlerine göre budama sistemi nasıl değişir?
13. Spur budama nedir? Meyvecilikte kullanımı
14. Bodur elma ve kiraz anaçları ve budamada farklılıklar
15. Bitiş dersi: “Ağaçlarla Konuşabilme”

1. Meyve ağaçlarının budanması konusunda bilgi sahibi olmak isteyen herkes.
2. Bahçesinde meyve ağaçları bulunan ve budamayı teknik olarak öğrenmek ve uygulamak isteyen her düzeyde kişi.
3. Budama konusuna ilgi duyan “Bahçe Bitkileri Bölümü” dışındaki tüm öğrenciler.
4. Budama ve terbiye sistemlerinde en son yenilikleri takip etmek isteyen Ziraat Mühendisleri, Ziraat Teknikerleri, Ziraat Teknisyenleri ve Budama İşçileri.
5. Bilime ve tekniğe açık üretici vatandaşlarımız ve özellikle meyvecilikle uğraşan çiftçilerimiz.
6. Budama tekniği konusuna özel ilgi duyan akademisyenler.

Prof. Dr. Yakup ÖZKAN – ESOGÜ Ziraat Fakültesi

Program sonunda yapılan sınavda başarı gösteren ve yüzde 80 katılım şartını sağlayan katılımcılara Eskişehir Osmangazi Üniversitesi onaylı Sertifika verilecektir.
Sertifikalar E-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.

2) Kredi kartıyla tüm kartlara tek çekim veya Ziraat kredi kartların 2 taksit imkanı

Sürekli Eğitim Merkezi’nde 20 ders saati teorik
Ziraat Fakültesi uygulama bahçesinde 40 ders saati uygulama
Not: Tüm katılımcıların, uygulama eğitimi süresince kendisine ait budama makası ve testere bulundurmaları zorunludur.

Ön başvuru sürecinde
Teorik Dersler (Online-canlı ders)
Uygulama Dersleri (Yüz yüze-uygulama)

ESOGÜSEM-ESOGÜ Ziraat Fakültesi